25/9/09

Les formigues Zombie

25/9/09 per Axel
Aquest és un dels casos on la realitat supera la ficció, i venint del concepte “Zombie” ja us podeu imaginar el sorprenent del cas.

La revista The American Naturalist ha publicat en el seu número del més de septembre un article molt interessant: En els boscos de Tailandia hi ha un fong que converteix en auténtics Zombies a les formigues per dirigirles fins el lloc on ells volen i allà “plantar-se” i poder crear noves espores.

L’estudi, que ha deduït tot aquest procés, encara no s’ha tancat, ja que es segueix sense saber de quina manera el fong s’apropia de la ment de la formiga, però si ens pot aclarar quines són les tàctiques que emplea per a dur-ho a terme.

El fong nombrat Ophiocordyceps unilateralis (no confondre amb el Cordyceps, la "viagra" xina natual) necessita brotar de les fulles inferiors de la part nord-oest de les plantes que creixen en el sòl del bosc. Allà, la temperatura, la humitat i la llum solar son perfectes per al fong, i és allà on infecten més formigues...

El fong cau sobre les formigues i s’enganxa a elles. S’ arrela a elles i comença la conversió de la formiga.

El fong comença a convertir l’interior de la formiga en sucres que li serveixen com d’abono que l’ajuden a créixer i deixa els músculs i la mandíbula intactes per assegurar-se que la formiga no cau de la fulla una vegada sigui dalt. A més, el fong crea una capa protectora a la formiga que la manté aillada de microbis i altres fongs. Mentre el fong va devorant poc a poc l’interior de la formiga, quan arriba al cervell, li fa creure a la formiga que hi ha feromones on en realitat no n’hi ha. De fet, la formiga ja es podria dir que és morta, o millor dit “no-morta”.

Les formigues es mouen guiant-se per les feromones, però en aquest cas van just on el fong vol. D’alguna forma sorprenent, i que encara no se sap com, el fong li dona la vida justa perquè la formiga arribi on ell vol, amb una exactitud sorprenent. Just abans de morir la formiga queda en una espècie de rigor mortis perquè no caigui de la fulla i el fong comença a créixer a gran velocitat.

En el vídeo podeu observar com la formiga quan ja és zombie, li creix una branca. Igual que un Zombie tret d’una pel·lícula de serie B, es mou patossament i amb extrema lentitud fins arribar en el lloc on el fong ha cavat la seva tomba. El fong doncs, ja pot baixar del seu vehicle.

Impressionants imatges que posen els pels de punta.



Aneu en compte, si veieu que us surten banyes, potser pot ser alguna cosa encara pitjor del que us podeu pensar... Encara que, amb banyes o sense, en aquesta societat ens semblem més a formigues zombies del que ens pensem.

2 comentaris:

Arnau

Això és el que el Timón i el Pumba en dirien un plat combinat d'amanida i carn XD

Longinus

Sense paraules. Supervivència en la seva màxima expressió.

Publica un comentari a l'entrada

 
◄Diseño hecho por Axel e inspirado en el trabajo de Pocket, BlogBulk Blogger Templates