10/6/09

El punt cec del nostre ull

10/6/09 per Axel
Qualsevol ull totalment sà té un sol punt cec. Aquest punt està ubicat just en el lloc de on neix el nervi òptic (encarregat de portat tota la informació que rep la retina al cervell).

Però aquest punt cec nosaltres no el podem percebre normalment ja que el cervell té una funcionalitat per deduir la imatge que hauria de percebre en aquell espai de la retina "clonant" la imatge que hi ha al seu voltant (Heu fet servir l’eina "clonación" del Photoshop?).

Quan comprimim una imatge a JPG podem perdre molta definició de la imatge per un motiu semblant. Entre més comprimeixes una imatge més es dedueix la imatge que conté, fent que els petits detalls (com estrelles en un cel nocturn) puguin desaparèixer

Hi ha un test que podem realitzar que és força sorprenent per poder veure com el cervell fa aquest procés.

Si seguim aquest test podrem veure com una imatge de cop i volta desapareix de la nostre vista, ja que està just al punt cec del nostre ull. El cervell dedueix que el seu contingut és el mateix que el què l'envolta.


Seguiu les indicacions del test, però básicament el que heu de fer és tapar-vos l'ull esquerra i no deixar de mirar la imatge de l'esquerra amb l'ull dret. Després, apropar-vos a la pantalla i, poc a poc, anar separant-vos fins que la imatge desaparegui.

La primera vegada que el fas sorprèn força. Ara bé, és més fidedigne fer-ho sense una pantalla de PC. Però el test és força divertit.

2 comentaris:

Marta

No ho hauria dit mai que dins l'ull hi hagués un punt cec. És ben veritat que mai es pot veure tot.

Longinus

Ja havia fet aquest exercici fa molt de temps en tests d'il·lusions òptiques d'aquests, però no amb totes les variants que té aquest.

Certament, és la ment la que mana i no el cos...

Publica un comentari a l'entrada

 
◄Diseño hecho por Axel e inspirado en el trabajo de Pocket, BlogBulk Blogger Templates