29/12/10

YubNub, un buscador professional...

29/12/10 per Axel
...O millor dit, molt friki!!

Increïble el motor d'aquest buscador! Va aparèixer al 2005 quan Jon Anquino el va presentar a un concurs anomenat "Rails Day" que consistia en programar alguna cosa en només 24 hores.

YubNub podríem dir que és un buscador a mode de comandes. Potser sembla que pugui ser complicat fer-lo servir però només memoritzant poques comandes ens estalviem molts clics en fer les nostres cerques, una cosa que potser per a la navegació en un mòbil pot ser molt agraïda.

Les comandes de YubNub més utilitzades s'anomenen Golden Eggs i les podrem trobar en aquesta direcció:

http://yubnub.org/kernel/golden_eggs?args


Us poso alguns exemples:

gm plaça Rius i taulet: posant això buscarà automàticament la plaça a google maps

en2sp freak: busca directament a wordreference una traducció de l'anglès al castellà de la paraula "freak".

wpca mandragora: buscarà directament la paraula com si ho féssis des del buscador de la wikipedia en català (tb es pot fer servir wpen, wpes, etc, per escollir l'idioma)

ls filmaffinity: Buscarà tots els Golden Eggs (les comandes) relacionats amb aquesta paraula (molt important!)

mavs mandragora: dividirà el navegador en quatre parts per mostrar-te la recerca a quatre buscadors diferents (google, yahoo, wikipedia i wolframalpha).

Si no posem cap comanda farà automàticament una búsqueda amb Google, sempre i quan la primera paraula no entri en conflicte amb alguna comanda. El millor que es pot fer es afegir g com a comanda (g facebook) per assegurar-nos que buscarà amb el Google.


Vull recalcar la comanda "ls" ja que és extremadament útil. Per exemple: si posem ls wordreference visualitzarem totes les comandes relacionades amb cerques de wordreference, com per exemple podrem trobar com a part de fer servir sp2en també podem fer servir la comanda enes, o fren (de francès a anglès), etc..

Una interessant, per exemple és ls filmaffinity. Amb aquesta descobrirem la comanda fmf, que ens buscarà qualsevol pel·lícula a la pàgina filmaffinity.com

Si us agrada la idea, ja esteu tardant en integrar-lo al vostre navegador preferit. Per fer-ho seguiu les instruccions que es mostren en aquest enllaç.

A més a més pots tenir accés directe a algunes pàgines importants amb una sola comanda. Per exemple, només que posis "gmail" aniràs directament a la pàgina de gmail.com

Potser tot això sembla molt complicat, però en el moment en que memoritzes la comanda ls i entens la seva utilitat, poc a poc acabes aprenent moltes comandes útils per a tu, i les recerques es fan molt molt ràpides. Ara bé, després ho trobes a faltar quan fas servir un ordenador que no sigui el teu...

Segur que als més frikis us agradarà provar-lo.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
◄Diseño hecho por Axel e inspirado en el trabajo de Pocket, BlogBulk Blogger Templates