Qui juga a bales (“caniques”) en aquests temps? Els nens d’avui en dia, si estan llevats a hores de dormir, el que fan no és precisament jugar a bales... I pel matí, ve més de gust fer el “ronsu” que no pas posar-se a jugar, no creieu?
És curiós com la majoria que ha experimentat això pot o no haver tingut aquests raonaments, però tots coincidim en que estem convençuts de què algú està jugant a bales al pis de dalt per tocar els nassos. I coincidim perquè la nostre percepció tendeix a associar qualsevol esdeveniment desconegut que percebi, amb determinats patrons que ja coneixem..
Doncs deixeu d’estar convençuts perquè, encara que el culpable segueixi sent el nostre veí de dalt no son bales el que fa servir si no la cadena del vàter.
Aquest soroll característic bé donat quan les canonades de l’edifici es mouen absorbint la força generada per la pressió de l’aigua. Aquest fenomen, anomenat Pols de Joukowski, es produeix quan hi ha un subministrament d’aigua (com ara obrir una aixeta, la dutxa o tirar de la cadena del vàter), i la sortida de l’aigua es tanca molt ràpid.
Quan, per exemple, tanquem l’aixeta de cop, l’aigua que s’estava desplaçant es frena, i com que les molècules d’aigua no es poden comprimir ni tampoc, com és evident, poden travessar l’aixeta, aquestes xoquen i produeixen que la canonada es dilati amb el que se’n diu fenomen de depressió. La pressió que això comporta fa que part de l’aigua passi a estat gasós generant una ona de bombolles d’aigua que es transmeten en sentit oposat fins a les canonades dels pisos inferiors. Poc a poc aquesta pressió es dissipa transmetin l’energia a les canonades o a qualsevol punt de fuga.
El so que s’assembla al caure d’una o varies “caniques” és produït per aquesta pressió d’aire produïda en el xoc, que, com es pot veure al gràfic, a cada “onada” perd intensitat.
Tot això pot ser molt nociu per les canonades. Però no cal preocupar-se, normalment s’instal·len mecanismes per a absorbir aquesta energia que es desplaça per tot l’edifici.
Ara ja no cal maleir al veí de dalt... Millor doneu-li aquest link al vostre veí de baix, i potser deixareu de sentir punxades cada cop que tanqueu l’aixeta a hores intempestives... Si més d’un sabés de vudú...
article copiat de: http://blogs.heraldo.es